1. Kuru buz nasıl yapılır?

Kuru buz, karbondioksitin katı formudur. Mekanik soğutmanın mümkün olmadığı yerlerde donmuş gıdaları korumak için idealdir. Karbondioksit buzu diğer isimlerinden biridir. Bu ilginç buz çeşidini evde yapabilmek mümkündür fakat -78 derecede yapmanız gerektiğinden soğuk yanması denen yanıklara sebep olabilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olmanız gerekir. Bu buz evde de olsa karbondioksit tankı olmadan yapılmaz. Kuru buz sıvı olmaz, direk gaz haline gelir ve odanın dibine çöker. Bu yüzden kapalı mekânlarda kullanmaktan kaçınmalıdır çünkü kapalı ortamlarda %78 azot, % 21 oksijen %0,03 karbondioksit bulunur. Bu karbondioksit oranı %0,05 e çıkarsa tehlike arz eder. Bunun %0,05 olmaması için kapalı mekanlar iyi havalandırılmalıdır. Eldivensiz kuru buza dokunulmamalıdır. 

2. Buz Küplerinin yerine tercih edilmesinin en büyük sebebi nedir? 

Buz eriyen bir madde olduğundan dolayı ıslaklık oluşturur. Kuru buz ise doğrudan buharlaştığı için hiçbir zaman ıslak olmaz. Bir kilo kuru buzla yaklaşık aynı maliyetlerde normal buzun üç katı soğutma gücü elde edilmektedir.

3. Kuru buz hangi amaçla kullanılır?

Kuru buz  dondurma gibi soğuk ortamda taşınması gereken gıdaların transferi esnasında soğukluğunu muhafaza ettiği için kullanılır. Süper soğuk oluşundan ve süblimleşme özelliğinden dolayı dondurma amaçlı işlerde oldukça kullanışlıdır.

4. Kuru buzun dayanması süresi ne kadardır?

Oda sıcaklığında buharlaşmadan 2 gün,  özel kuru buz konteyneri veya kuru buz straforu içerisinde 3 gün durabilir.

5. Kuru buz kaç derecedir?

Kuru buzun ısısı -78.5 C'dir. Bu ısı izole kaplar ile ne kadar çok korunur ve hava ile temas ettirilmezse, buzun dayanma süresi de o kadar artar. Kuru buz eridiğinde ortama su bırakmaz, uçucu özelliğe sahiptir.

6. Buzun sıcaklığı kaç derecedir?

En uygun buz sıcaklığı, donma noktası altında olan -0.5 ° C´dir.

7. Kuru buz soğutur mu?

 Kuru buz karbondioksitin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direk olarak gaz haline geçer.  Bu yüzden eridiğinde hiçbir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20°C'ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir.

8. Kuru buz ne çeşit bir katıdır?

Kuru buz, normal buzdan çok farklı olan bir buz çeşididir. Kuru buzun sıvı haldeki karbondioksit(CO2) gazının katı yani buz halidir.

9. Kuru buzun üzerinde gördüğümüz duman nedir? 

Suya biraz kuru buz atınca, katı karbondioksit gaz halindeki karbondioksite dönüşürken etrafı bir duman kaplar.

10. Dondurma şoklama buzu nedir?

Yüksek basınç altında sıvılaştırılan karbondioksit gazı daha sonra laboratuvar ortamında gaz haline dönüştürülür. Kuru buzun yüzey ısısı, -78.5 derecedir. Kuru buz bu özelliğinden dolayı  soğuk ortamda taşınması gereken dondurma gibi gıdaların transferi esnasında soğukluğunu muhafaza etmesi için kullanılır.

11. Buzun erimemesi için ne yapmalı?

Buzu iyi yalıtılmış bir kapta kuru tutun. Kalın strafor, kuru buzu daha uzun süre katı halde tutmak için iyi bir seçenektir. Süblimasyon işleminin gecikmesi için kabın boş alanlarını buruşuk kağıtla kaplayın. Mümkünse kabı kapalı tutun. Ne kadar fazla açılırsa o kadar sıcak hava girer, bu da kuru buzun çok daha hızlı süblimleşeceği anlamına gelir.

12. Kuru buz saklama koşulları nelerdir. ? 

Kuru buz özel üretilmiş sıkı ve yoğunluğu çok fazla olan strafor (köpük ) kutu içerisinde ve mümkünse derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Uçucu bir yapısı olduğu için derin dondurucuda kaldığı süreçte de eksilmeye devam edecektir.

13. Kuru buz nasıl depolanır?

Kuru buz konteynerleri veya strafor içerisinde taşınır ve saklanır. Oda sıcaklığında buharlaşmadan 2 gün özel kuru buz konteyneri veya kuru buz straforu içerisinde 3 gün durabilir.

14. Kuru buz kullanımında nelere dikkat edilmesi gerekir?

Kuru buz süblimleşme özelliğinden dolayı solunması tehlikeli olabilen bir maddedir. Yani dondurulmuş karbondioksit sıvı hale geçmeden direkt gaz haline geçer. Bu sebepten ötürü kuru buz bulundurulan ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Çünkü karbon dioksit havadan ağır bir gazdır ve tabanda çöker.

15. Kuru buzun buharlaşması hangi hal değişimine örnektir?

Kuru buza enerji aktarıldığında, katı karbon dioksit sıvı karbon dioksit olmak için erimez. Bunun yerine katıdan doğrudan gaz fazına geçer. Bu olaya "Süblimleşme" denir.

16. Kuru buzun süblimleşmesi endotermik mi?

Süblimleşme endotermik (ısı alan) fiziksel bir olaydır. İyot, naftalin ve kuru buz süblimleşme ve kırağılaşma olaylarını gözlemleyebildiğimiz katılardır.

17. Kuru buzun gaz haline geçmesi fiziksel mi kimyasal mı?

Kuru buzun süblimleşmesi fiziksel bir değişimidir. Maddenin hal değişimleri fiziksel değişimlere örnektir.

18. Kuru buzla temizlik sistemi nedir? 

Kuru buz parçacıkları, ses hızıyla kirin olduğu yüzeye çarpar ve yüzeyde kir -79 derecede dondurulur. Kuru buz parçacıkları katı halden doğrudan gaz haline geçerken 800 kat büyür ve yüzeye zarar vermeden kiri patlatarak yüzeyden ayrılmasını sağlar.

19. Kuru buzu nereden tedarik edebilirim?

Polar Kuru Buz, en yüksek kalitede  ve 99.8% saf kabondioksitten kuru buz üretmektedir. Sipariş için iletişime geçiniz.

20. Kuru buz kilosu kaç TL?

Polar Kuru Buz fiyat almak için biz arayın.

21. Ticari kullanım dışında bireysel kullanım için de tedarik edilebilir mi?

Evet bireysel kullanım için tedarik edilebilir.

Büyük siparişleriniz için ise rezervasyon yapılır ve teslimat planlanır. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz. 

Teslimat Şekillerimiz; Sizin için en iyi teslimat ve nakliye bilgisi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR