Buzdolabımızdaki Tereyağından COVID-19 Aşısına: Soğuk Zincir Nedir?

 

 

 

Yeni tip Korona virüs salgını ile birlikte hayatımıza birçok yeni kelime girdi. Aşı çalışmalarının son aşamaya ulaşması ile birlikte bunlara bir de        “soğuk zincir” kavramı eklendi.

 

Peki, soğuk zincir nedir ve hangi amaçlarla kullanılır?

 

Soğuk zincir, üretilen bir ürünün, son kullanıcıya kadar belli aralıkta bir sıcaklıkta tutularak nakledilmesini sağlayan süreçtir.

 

 

 

 

 

 

Adından da anlaşılacağı gibi soğuk zincir birbirine bağlı ve çok aşamalı bir süreçtir. Aşamalardan herhangi birinde belirlenen sıcaklık aralığının dışına çıkılması zincirin kırılmasına yol açar. Bu da ürünlerde bulunan zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına ya da ürünün kimyasal yapısının değişmesine ve etkisini kaybetmesine neden olur.

 

Günümüzde, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma isteğinde artış yaşanmaktadır. Bu da büyük ölçekli marketlerden küçük ölçekli marketlere kadar olan dağıtım kanalında soğuk zincirin önemini arttırmakta, daha fazla dikkat ve özenle sürdürülebilmesi gerektiğini göstermektedir.

 

 

 

 

Örneğin, çiftliklerden toplanan çiğ sütün tesislerde pastörize edilinceye kadar 8 °C ve altında tutulması gerekir. Çünkü sütte bulunan bazı bakteriler 10°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda çoğalarak sütün bozulmasına yol açar.  Dolayısıyla süt toplama tankları bu durum dikkate alınarak özel olarak tasarlanır.

 

 

 

 

 

 

Soğuk Zincir Kullanım Alanları Nelerdir?

 

- Aşıların sıcaklıklarının korunması ve sevkiyatında,

 

- Medikal ürünlerin taşımacılığında, uzun süre ısı korunumu sağlanması gereken veya ısıdan uzak kalması gereken ilaçların lojistiğinde,

 

- Gıda ürünlerinin bozulmadan kilometrelerce, saatlerce taşınmasında,

 

Kuru buz veya buz aküleri yardımıyla soğuk tutulması gereken ürünlerin taşınımında,

 

Kan, organ, ilaç, gıdaların nakliyesinde,

 

Sebze ve meyvelerin taşımacılığında vb. birçok alanda soğuk zincir sistemlerinin kullanımına ihtiyaç duyulur.

 

 

 

 

 

Soğuk Zincir Neden Önemlidir?

 

 

Et, süt, balık ve donmuş ürünler gibi hassas gıdaların korunmasında “Sıcaklık” çok önemli bir parametredir. Sıcaklık değişimleri, mikroorganizmaların üremesine neden olarak ürünlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapılarının bozulmasına sebebiyet verir. Bu nedenle mikroorganizmaların ürememesi ve gıdaların tazeliğinin bozulmaması için soğuk zincirin üretimden tüketime kadar ki tüm aşamada kırılmaması gerekir.

 

İlaçları genellikle 25 °C’nin altında tutmak yeterli iken daha hassas yapıda olan aşıları ise daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerekir. Bu nedenle aşıları depolarken ve taşırken bu şartları sağlayacak soğuk zincir altyapısına ihtiyaç duyulur.

 

Bu bağlamda soğuk zincir, özellikle COVID-19 aşısı açısından da büyük bir önem arz etmektedir.

 

Uzman ekibimiz tarafından projelendirilip, verimliliği ve çevresel faktörleri ön planda tutarak en uygun soğuk zincir kullanım alanları konusunda hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR